SÄÄSTÄ LUONTOA–KÄYTÄ PURJETTA 

VEIKKOSET-SIVUKÖLISARJA, 20 VUOTTA KESÄMÖKKIPURJEHDUSTA

VEIKKOSET-sivukölisarja on rantasalmelaisen koneensuunnitteluinsinööri Veikko Malkin 1980-luvun lopulla kehittämä lisälaite, jolla jokainen soutuvene voidaan muuttaa toimivaksi ja hyvin luovivaksi purjeveneeksi ilman työkaluja silloin kun halutaan purjehtia. Tavoitteena oli lisätä purjehdusta ja omatoimiharjoittelua sekä vähentää perämoottorien käyttöä.

Sarjaan kuuluvat: 1. mastonjalka-sivukölipaketti, joka kiinnitetään siipiruuveilla veneen keulatuhdon hankainholkkeihin. 2. Peräsin, joka kiinnitetään kahvaruuvilla veneen perälautaan ja 3. Purjeen-ohjausköysi eli jalusköysi jolla purje pidetään tuuleen nähden oikeassa asennossa. Purjeena voidaan käyttää aiemmin ostettua purjelaudan tai muuta n. 6 m2 purjetta, tai tilata sen kölisarjan toimittajalta.

Yksityiskohdat poikkeavat jonkin verran yleisesti käytetyistä ratkaisusta: TAKILA ON PURJELAUDASTA. Pinta-ala on sopiva 1 henkilön käsitellä kovallakin tuulella. Kun purjeen takanurkka kiristetään, purjeen alareuna vetää takareunan kireälle eikä puomia tarvitse kiristää alaspäin kuten kaikissa muissa takiloissa Optimistijollasta lähtien. Myöskään erillistä puomin alasvetäjää ei tarvita. Kun jalusköysi lähtee puomin päästä, on tässä rakenteessa tarvittava voima niin pieni, että taittopyöriä ei tarvita ja purje on kevyt ja tarkin käsitellä. Hyviä purjelaudan takiloita voi kesämökeillä käyttää vuoroin veneessä ja purjelaudassa. KÖLIRATKAISU ON SIVU-KÖLIT molemmilla puolilla venettä. Riittävän iso kölipinta-ala voidaan jakaa 2:lle noin 30 cm leveälle levylle. Veneen keskelle ei tarvitse rakentaa tilaa vievää kölilaatikkoa. Köleissä on kitkalukitus ja ne kääntyvät pohjakosketuksessa taaksepäin eivätkä vaurioidu. PERÄSINLAPA on myös kääntyvä kuten kölilevyt.

Nämä huolellisesti mietityt ja jo yli 20 vuotta kokeillut yksityiskohdat takaavat sen, että VEIKKOSET-purjevene on toimiva sekä kevyt ja tarkka käsitellä, sillä voi liikkua huoletta matalissa ja kivikkoisissakin vesistöissä ja jokainen joka haluaa, oppii sillä varmasti purjehtimaan. Tämän vahvistivat sarjaa kokeilleet alan lehdet ensimmäisissä artikkeleissaan jo 1990-luvun alussa. Eräs asiakkaani tilasi sarjan ensin yrityksen henkilöstön mökille yhteiskäyttöön ja 3 vuoden kuluttua omalle mökille. Hän on myös 6mR-veneiden Euroopan mestari. Eläkkeellä hän lopetti kilpailun ja on nyt tyytyväinen soutuvenepurjehtija. Ryhdy sinäkin! Suomessa on jo lähes 800 käyttäjäperhettä. Osta tai rakenna itse, neuvonta-apuakin löytyy.

Veikko Malkki, Veikkoset Oy, 040-507 4737, veikko@veikkoset.fi , www.veikkoset.fi