TAVALLISIMPIA KYSYMYKSIÄ VEIKKOSET sivuKÖLI-SARJASTA

Purjesarja soutuveneeseen herättää ensinäkemältä monia kysymyksiä.
Tavallisimmat kysymykset vastauksineen on koottu tälle sivulle.


Kaatuuko soutuvene tuulenpuuskissa? Tekeekö purje soutuveneestä kiikkerän? Ei. Kun veneeseen lisätään köli, veneestä tulee vakaampi ja se pysyy helposti pystyssä. Purjeena käytetään surffilaudan purjetta, joka ei ole kovin iso. Sen tasapainottaminen soutuveneessä onnistuu hyvin jo yhdeltä henkilöltä. Kovassa tuulenpuuskassa voidaan purjeenohjausköysi päästää kädestä. Silloin purje kääntyy tuulensuuntaiseksi, eikä enää kallista venettä.
Luonnollisesti ensimmäisillä purjehduskerroilla ei kannata lähteä puuskittaiseen myrskytuuleen. Purjehdustaitojen lisäännytty kovalla - jopa yli 10 m/s - tuulella purjehtiminen on jännittävä seikkailu.


Miten purjeella pääsee vastatuuleen, pystyykö Veikkoset veneellä luovimaan?

Kyllä. Veikkoset purjesarjassa on kaksi sivuköliä, joiden pinta-ala riittää hyvin luovimiseen. Suoraan vastatuuleen ei pääse millään purjeveneellä, mutta vinosti vastatuuleen kulkevat kaikki riittävällä kölipinta-alalla ja peräsimellä varustetut veneet.

Ylhäältä kuvatusta kuvasta selviää miten purjesarjalla varustettu soutuvene kulkee vastatuuleen. Vastatuuleen kuljetaan luovimalla eli veneellä purjehditaan sik-sak liikkein vinosti vastauuleen. Airoja tarvitaa ainoastaan tyynellä.


Meneekö sivuköli tai peräsin rikki, kun se osuu pohjaan matalikolla tai matalassa rantavedessä?

Eivät mene rikki. Kölit ja perä;sin ovat nivelöity niin että ne kääntyvät ylöspäin pohjaan osuessaan. Kun veneellä on päästy takaisin syvempään veteen, niin kölit työnnetään melalla ajoasentoon, jolloin ne ulottuvat syvälle veneen alle. Kölien takareunassa on pieni lovi, josta melalla on helppo työntää köli purjehdusasentoon.Voiko veneellä kulkea matalassa vedessä? Kölit ottavat varmaan pohjaan kiinni?

Kyllä. Kölit ovat nivelöity ja ne voidaan kääntää vaakasuoraan. Kölit vaakasuorassa veneen pohja on syvemmällä kuin kölien alareuna, joten veneellä voi kulkea kaikissa paikoissa minne sillä pääsee ilman purjesarjaa. Purjehtiminen kölit ylhäällä; onnistuu vain myötätuuleen.Kuinka kovaa soutuvene kulkee purjeilla?

Kokemuksen mukaan kun tuuli nostattaa 5 cm:n korkuisen aallokon, purjeella varustettu vene kulkee soutuvauhtia. Kovemmalla tuulella soutaja ei enää pysy purjeveneen mukana. Kovalla tuulella nopeutta rajoittaa veneen pituudesta riippuva runkonopeus. Esimerkiksi 5 metriä pitkällä veneellä runkonopeus on noin 10 km/h eli kaksinkertainen soutuvauhti. Pitemmällä veneellä runkonopeus on suurempi.
Hiljaisella tuulella nopeus kasvaa, kun vetää tuulen puoleisen sivukölin vaakasentoon.Miten maston ja muut osat saa kuljetettua kesämökille?

Helposti. Exellin valmistama hiilikuitumasto on kaksiosainen. Maston puolikkaat kulkevat vaivattomasti autossa sisällä. Muut osat mahtuvat auton tavaratilaan.Minulla on surffilauta. Voinko käyttää sen purjetta Veikkoset purjesarjassa? Kyllä. Veikkoset sivukölisarjan voi ostaa myös ilman purjevarustusta. Katso hankinta sivua.


Vedessä lilluvat metalliosat ruostuvat varmaan muutamassa vuodessa. Eivät ruostu. Metalliosat ovat valmistettu alumiinista ja ruostumattomasta teräksestä. Ne kestävät vähintään veneen eliniän.


Onko purjehtiminen vaikeaa?

Ei! Se on kuin pyöräily.

SE ON HELPPOA
SE ON HAUSKAA
SEN OPPII JOKAINEN

Pidä aina päällä
VENEILYLIIVITemail: veikko@veikkoset.fi Gsm 040 507 4737